+31(0)6 511 76 939

Overvragen

Ik zie een cursist zich terugtrekken tijdens een uitleg van een oefening. Na mijn uitleg ging ik naar haar toe en vroeg of er problemen waren in de opvoeding wat ze misschien kwijt wilden. Ik kreeg het antwoord: We hebben een border collie en die kan meer dan wat hier gedaan wordt. Hij moet werken. Ik keek haar aan en wierp een blik op haar hondje van pak weg 16 weken. Het hondje lag uitgeteld naast haar om alles te verwerken, De oogjes vroegen aan me laat me alstublieft effe rusten, help me. Als ik zoiets zie gebeuren schrik ik nog elke keer.

Wat gebeurt er met ons?
Om ons even te verplaatsen naar onszelf wordt het misschien wat duidelijker. Als je de hele dag gepusht wordt, doe dit, doe zus, je moet zo. Je wordt overvraagd, je kan het niet meer volgen. Je gaat op je tenen lopen, wordt geïrriteerd snel geprikkeld of boos, om maar steeds aan de verwachtingen van andere te voldoen. Het liefste wil je rusten om alles te verwerken.
Dit gebeurt er ook met je hond als je te veel vraagt van hem.
Even denk ik terug aan een gesprek dat ik zelf enige tijd geleden gehad had. Ik kreeg het antwoord je kunt geen stappen overslaan. Je kunt niet van stap 1 naar stap 10 gaan. Het is belangrijk om stapje voor stapje te gaan. Ik voel me af en toe ook wel eens een border collie, en wil maar al te graag. Maar door dit gesprek voel ik me gesteund in elk stapje wat ik maak in mijn eigen tempo. Net als fietsen dit leer je ook niet op 1 dag.

Hoe nu verder met onze hond
Dit gebeurt ook met onze hond als hij overvraagd wordt. Hij wordt geïrriteerd, voelt zich niet begrepen en gesteund. Hij is moe, wil niet meer en kan niet aan de verwachtingen voldoen. Hij gaat weigeren of in verzet wordt opstandig, omdat hij niet meer kan. Weigeren, niet omdat hij eigenwijs is, maar dat hij op is, moe is van al dat moeten, om aan alle verwachtingen te voldoen. En de rust niet krijgen die hij tussendoor nodig heeft.

Hoe verder
Belangrijk is dat we gaan kijken naar onze hond, steun geven als hij dit nodig heeft ook tijdens het trainen. Juist hier is dit erg belangrijk. Dit moet weer veilig worden en gelijkwaardig. Het is oke als het even niet lukt.

Tips
Houd de training kort max 5 à 10 min
Vraag niet meer dan 1 à 2 oefeningen per sessie
Zorg voor een hoog slagingspercentage
Sluit positief af
Ga na een training spelen of effe wandelen met je hond
Wees niet bang om een stapje terug te gaan

Karola
Afmelden nieuwsbrief: info@doggysparadise.nl

Hondenschool:
Ik geef les aan groepen met maximaal 5 personen. Zodat er ruimte is voor de juiste begeleiding per hond.
Ik geef: puppy, EG1 beginners EG2 gevorderden
Meer info over mijn lessen: www.doggysparadise.nl/hondenschool

Trimsalon:
Bij mij in de trimsalon krijgt elke hond zijn specifieke verzorging.
Eigenaren zijn welkom om erbij te blijven.
Meer info op: www.doggysparadise.nl/trimsalon

Fitness:
Wil je 1op1 op een bewuste manier trainen met je hond? In de fitness werk ik met jouw hond in het geheel, lichaam fysiek mentaal, cardio, lichaamsbewustzijn, flexi.
Voorkom blessures en train op een leuke en verantwoordelijke manier met je hond.
Meer info over fitness: www.doggysparadise.nl/fitness

Vraag hier een gratis proefles aan: info@doggysparadise.nl