+31(0)6 511 76 939

Opvoeden of begeleiden?

Wat is je hond opvoeden? Het is een moeilijke definitie. Ik krijg vaak te horen: ‘wat luisteren je honden goed, maar het zijn wel border collies’. Het ras border collie wil niet zeggen dat het altijd een goed luisterende hond is. Ik heb een band met Zoey en Sjimmy. Zoey is een hondje dat het liefst wil dat ik met haar communiceer en haar geen strenge bevelen geef, net zoals haar baasje. Maar wel met mijn eigen grens: tot hier en niet verder. Af en toe is ze ondeugend en dan lach ik en vertel ik haar dat dit niet handig is. Dan kijkt ze me aan met haar oogjes, alsof ze wil zeggen ‘ik snap het’ en huppelt verder.

Enige tijd geleden werd ik geïnspireerd door een verhaal dat ik las van mijn coach met haar zoontje. Dit raakte me en ik ging me verplaatsen in hoe wij onze hond opvoeden. Moet hij alles, of moet hij binnen twee weken onder appel staan? Mag hij leren van zijn eigen keuzes? Moet hij binnen een dag zindelijk zijn? Mag hij leren op zijn eigen tijd en tempo of moet hij binnen tien lessen volledig onder appel staan en mag hij geen beloningsvoertje meer krijgen als hij iets goed gedaan heeft? Moet hij alles maar goed vinden, moet hij per se spelen met andere honden, omdat wij mensen menen dat het zo hoort?

EEN PUP IN HUIS
Als je een pup in huis krijgt, gaat er veel veranderen. Je mag een keuze maken: hoe wil ik hem alles laten leren? Erg moeilijk en vooral erg spannend. Wil ik kort en bruut zijn met hulpmiddelen, lekker snel maar zonder respect? Of wil ik met mijn hond gaan communiceren en vertrouwen geven en dat het oké is als het even niet lukt en gaan we hem begeleiden, zodat het wel lukt als onze hond het even moeilijk heeft?

OPVOEDEN OF BEGELEIDEN?
Ik noem het eigenlijk geen opvoeden, maar we gaan onze hond begeleiden in de gekke wereld van ons als mens. De mens, die eigenlijk moeilijk te begrijpen is voor onze hond en vaak niet duidelijk is. In het begin leren we de hond zindelijk worden en de basiscommando’s die voor jou belangrijk zijn. En dit kunnen we zo mooi doen; spelenderwijs en zonder dwang, zonder brute handelingen, maar gewoon op een leuke manier. Geen slipkettingen of wat ik nu nog hoor: een prikband. Belangrijk is dat we de hond de tijd geven om te leren en te ontdekken. Iedere hond is anders en leert anders. Al hebben we al 5 honden gehad, bij een nieuwe hond begint alles opnieuw. Als we respect hebben voor onze hond, dan krijgen we respect van onze hond terug.

Naar mate onze hond ouder wordt, heeft de hond nog steeds begeleiding nodig. Eigenlijk worden wij de geleidehond van onze hond. Als de gezondheid wat achteruitgaat, zal hij meer steun gaan zoeken bij ons. Deze steun mogen we hem gaan geven en niet hem wegsturen, omdat het lastig is of omdat we geen zin hebben, maar we helpen en begeleiden de hond in het ouder worden. Of wat ik ook wel eens hoor: ‘ik laat hem inslapen, hij is al oud’. Een oude hond geniet op zijn manier van zijn hondenleven, maar wel met zijn baasje als geleidehond.

Wil je jouw hond op een fijne manier trainen en leren, dan kan ik je hierbij helpen.