+31(0)6 511 76 939

Wandelen zonder trekken

Zomaar een zaterdagmiddag. Even niets en lekker wandelen met mijn honden door het Leudal. Zoals altijd probeer ik een notitieblokje bij me te hebben voor als er wat voorbijkomt.

Rust
Ik zit even aan een picknicktafel. Genieten van de rust en het kabbelende water van de Leumolen vogeltjes die fluiten en luisteren naar de wind. Mijn honden liggen rustig aan mijn voeten heerlijk relax.

Wat zie ik!
Er komen op dit tijdstip nogal wat mensen voorbij en vele honden. Ik bekeek alles op een afstandje. Hondjes die netjes liepen maar ook hondjes die gewoon mede wandelaars hinderden en de baas moeite had om ze onder Apel te houden en totaal geen respect toonden naar andere wandelaars. Op dit moment dwaalde ik af met mijn gedachten, ik dacht aan een les die ik wel vaker geef aan mijn cursisten als er een probleem voordoet met wandelen.

Tijdens deze les leg ik uit wat er gebeurt. Heel vaak denken we bewust of onbewust dadelijk gebeurt het weer. Hij vliegt uit naar een andere hond of hij loopt alleen met de neus over de grond hoog tempo vooruit.

Wat gebeurt er?
Onbewust geven we een signaal dat wat we niet willen, maar toch gaat gebeuren. We willen niet dat hij trekt, of naar anderen honden gaat. Maar we denken het en dat is al voldoende om het te laten gebeuren. De hond krijgt correcties vaak in deze situatie onterecht.

In mijn les hoorde ik dit weer, en ik geef een antwoord, wat misschien nog voor even moeilijk te begrijpen is. Op het moment als we bewust zijn van onze handelingen, denkvermogen, bij het starten van onze wandeling of tijdens onze wandeling kunnen we een gedeelte al oplossen. Op lossen zonder grove correcties en dier onvriendelijke hulpmiddelen. Hoe zou dit voor je zijn?  Verbaast word ik aangekeken.

Uitleg
Ik geef mijn cursisten waar het trekken een probleem is eigenlijk 2 tips.

  1. We starten met onze houding rechtop, zelfverzekerd, ontspannen en proberen dit uit te stralen.
  2. En in onze gedachten zeggen (naam hond…) kan netjes lopen. Wij kunnen het en dit herhalen we.

Mijn cursist startte met de oefening en er kwam een onstuimige hond tegenmoet. Met een beetje twijfel, natuurlijk is het erg spannend, deed ze de oefening. Haar hond reageerde bijna niet meer. Ze was op de terugweg en er kwam een glimlach op haar gezicht, ze genoot van haar hond dat hij het zo goed gedaan had. En ja ik stond te genieten van dit mooie moment van 2 individuen, die naar een team gingen, samenwerkend naar een prachtig resultaat.

Conclusie
Willen we wandelen zonder trekken eruit krijgen, zonder extreme hulpmiddelen, zullen we bewuster mogen worden van onze eigen handelingen en denkvermogen.

Negatieve gedachtes omdraaien.

Mijn hond vliegt uit, naar, mijn hond vliegt niet meer uit omdat ik hem begeleid.

Dit is best spannend maar ik kan je hiermee helpen. info@doggysparadise.nl

Veel wandel plezier,
Karola