+31(0)6 511 76 939

Spiegelen

Ik stond achter de eierband lekker relaxed te werken, luisterde naar de muziek van Sky Radio Hits, mijn favoriete zender. Zoals gewoonlijk ontstaan hier de meeste blogs, achter de band. Zo gebeurde het nu ook weer.

Hoe Zoey mij spiegelde
Ze kreeg een minder leuke ervaring mee op een training. Ze bleef hangen kwam er niet overheen, ze trok zich terug en wilde niet meer werken en uiteindelijk kroop ze de trainingshal binnen. Nog vreemder was dat ze vluchtgedrag vertoonde. Ze wilde weg van de bewuste plaats. Uiteindelijk kreeg ze de mogelijkheid en rende weg, weg van mij (wat mij pijn deed), weg van de ruimte. Ik kon haar niet meer bereiken en uiteindelijk kwam ze tot stilstand midden in de weilanden.

Ik was boos, teleurgesteld, verdrietig en nog steeds was ik er niet voor Zoey. Ik begreep haar gedrag niet. Ik kwam in aanraking met een dierentolk. Ze leerde mij wat Zoey mij wilde vertellen. Nog steeds begreep ik het niet. Hoe kan mijn Zoey mij gaan spiegelen? Ik vond het spannend, ongemakkelijk en mega confronterend. Ik wilde wegrennen, net als Zoey. Ik bleef hangen in minder goede ervaringen, net als Zoey. Nog steeds had ik het niet door.

Enige tijd later ging ik naar een cursus in het weekend. Ik kreeg de opdracht om Zoey mee te nemen. Ik gaf aan dat het me niet zo handig leek, met het gedrag van Zoey. Ze vertelde me dat het oké en veilig was en dat Zoey in de hal mocht zijn. Met knikkende knietjes nam ik Zoey mee. Wat ik dacht dat er ging gebeuren, ging ook gebeuren. Zoey snauwde de hond van de cursusleidster af en ondanks de correcties van mij, bleef ze stug doorgaan. Ze wilde ruimte, ze wilde weg, Zoey was bloednerveus, gespannen, ze zocht steun, die ze niet kreeg van mij en ze was onzeker.

Ik werd geroepen en er volgde een gesprek. Deze gesprekken duren echter nog steeds voort. De cursusleidster vertelde: “kijk naar mij en laat Zoey los.” Onder protest deed ik het en na enkele minuten vertelde ze: “kijk alleen over je schouder.” Ik zag Zoey rug tegen rug liggen, tegen haar uiteindelijk eerste hondenvriendje Obi.

Wat gebeurde er?
Vanaf dit moment begon ik voorzichtig het gedrag te begrijpen. Zoey spiegelde mij. Waar ik mee rondliep, dat liet Zoey nu weer zien in haar gedrag. Zoey vond het spannend, was nerveus, onzeker, ze zocht steun bij mij, die er niet was, en wilde het liefste weg. Zo voelde ik me ook: gespannen, nerveus, onzeker en het liefste wilde ik weg uit de ruimte, weg van de cursus, de auto in naar huis. Ik werd me bewust van mijn eigen gedrag en patroon.

Door het gedrag van Zoey (zij spiegelde mij), wist ik uiteindelijk waar mijn knelpunten zaten. Zoey was stug en hield vol totdat ik leerde van mijn patroon. Het was mega confronterend om te zien hoe je eigen hond, mijn maatje Zoey, mij een grote spiegel voor mijn neus hield.

Verder
Vanaf toen kwam er heel voorzichtig bij mij bewustwording van mijn gedrag in bepaalde situaties, Zoey liet dit mij telkens zien. Zoey heeft me veel geleerd, en ik ga nog heel veel leren van Zoey, ondanks dat het soms erg confronterend is. Zoey is een hondje dat haar passie volgt en vooral haar hart. Ze heeft mij duidelijk gemaakt, dat ik dit ook mag gaan doen.

Dank je wel, Zoey voor de lessen en spiegels die je mij gegeven en voorgehouden hebt en die ik nu pas ben gaan begrijpen.

Karola