+31(0)6 511 76 939

Is je hond te oud om te leren?

Ik krijg wel eens de vraag, mijn hond is 6 jaar kan ik hem nog iets leren? Ik krijg een glimlach en vertel deze mensen natuurlijk kan je hond nog wat leren. Hij is nooit te oud om te leren.

Hoe zit dit bij ons?
Wij leren ook nog steeds, elke leeftijd heeft zijn eigen leermomenten. Ik ben 55 jaar en nog steeds leer ik. Nog belangrijker is, ik wil leren. Ik wil leren op mijn vakgebied, leren om beter te communiceren, leren en ontdekken hoe ik zelf ben. Ontdekken wat ik nodig heb om me verder te kunnen ontwikkelen. Maar wat vooral belangrijk is dat we dit stapje voor stapje doen. Ik word door een lief persoon regelmatig geprikkeld om te blijven leren en nieuwe dingen te ontdekken. Dat houdt me fris en wordt er blij van.

Hoe zit het bij dieren.
Sinds een klein jaar ben ik in bezit van shetlander op leeftijd. 22 jaar en heeft niets gedaan en gezien als haar wei. Een paardje dat erg in zichzelf was en argwanend was. Ik ben aan de slag gegaan, zo groen als ik was met paarden en werkte op mijn gevoel. Bo heeft mij geleerd hoe ik met haar om mag gegaan.  Bo heeft van mij geleerd dat zij er mag zijn zoals ze is, ze heeft geleerd dat wandelen in bos leuk kan zijn met halster om, ze heeft geleerd over een boomstam te stappen, ze heeft geleerd over harde ondergronden te lopen en te vertrouwen op haar begeleider die het oke vindt als ze het even spannend vindt en dat ze tijd nodig heeft. Bo heeft zich ontwikkeld als een vrolijke pony met een nieuwe bodem onder haar voetjes, stapje voor stapje bewust wordt van haar lichaam. En dat alles op haar ruim 22-jarige leeftijd. Hoe prachtig is dit?

Nu terug naar onze hond
Jouw hond kan ook nog leren. 6 jaar is zeker niet te oud. Ook bij een hond, heeft elke leeftijd zijn leermomenten. Je hond blijven uitdagen op mentaal en fysiek gebied houd je hond speels en gezond. Je geeft je hond het gevoel dat hij er nog steeds erbij hoort ook al is hij 6 jaar of nog ouder. Iedere hond leert op zijn manier en tijd en tempo. En dat het niet erg is, als hij of zij even een mindere dag te heeft. Belangrijk is wel om te kijken waar de behoeftes liggen van je hond. Als je hond bv ruim 10 jaar is ga dan geen intensieve agilty parcourtjes lopen op hoog wedstrijd niveau, omdat we dit zo graag doen moet de hond maar mee, kies bv een uit daging die geschikt is voor hem en zijn leeftijd. Maar ook hier is het belangrijk stapje voor stapje. Niet te veel vragen in 1 keer maar hem de tijd geven om te leren alle nieuwe dingen. Je hond wil slagen in zijn leer proces en geef hem de mogelijkheid om te slagen ondanks zijn leeftijd en steun hem zoveel als mogelijk is.

Wat is geschikt?
Naarmate de hond ouder wordt kijken we naar waar de behoeftes liggen. Om je hond veelzijdig te trainen zowel fysiek als mentaal als conditioneel kan een fitnessprogramma een uitkomst zijn. Een programma dat aangepast wordt aan je hond. Je hond blijft zo op latere leeftijd, mobiel en mentaal nog sterk.

Conclusie
Door je hond te blijven prikkelen en uit te dagen, laten leren op een tempo wat bij hem past kunnen we nog veel plezier hebben van onze oudere hond. Hij zal minder probleemgedrag gaan vertonen omdat hij fysiek mentaal gestimuleerd wordt. Ook een vrolijke hond op latere leeftijd is gewoon prachtig om te zien, en hier word ik ook weer blij van.

Karola